Det kan löna sig att löneförhandla, även om arbetsgivaren håller hårt i pengarna. |
Ett vanligt misstag som främst yngre och oerfarna arbetssökande gör är att genast acceptera den lön som de blir erbjudna.
Nu visar en undersökning att chanserna att förhandla fram en högre lön faktiskt är ganska goda.
56 procent, av svenska arbetsgivare kan nämligen tänka sig att ge en högre lön än vad de först föreslår vid ett anställningserbjudande, enligt undersökningen som bygger på svar från företagsledare, chefer och andra med rekryteringsansvar. Det kan alltså vara värt att tjata lite för att tjäna mycket.
Dessutom uppgav 58 procent att de lämnar ett visst utrymme för löneökningar även när de förhandlar med nuvarande anställda.
Om arbetsgivaren inte kan erbjuda högre lön och mer pengar kan det vara viktigt att tänka på att de ofta kan kompromissa och ge andra förmåner. Till exempel extra semester, utbildningsmöjligheter eller flexibla arbetstider.
Jag tror att det i de flesta fall handlar om att man helt enkelt inte är van vid att förhandla, så man struntar i det, då man inte har vanan inne. Tycker man detta är jobbigt, kan man alltid öva med en familjemedlem eller vän hemma. Då vet man ungefär vilka argument man ska använda, och det känns genast lite mindre jobbigt...
SvaraRaderaSen kan det också vara så att det är väldigt osvenskt att ifrågasätta saker.
SvaraRaderaVi svenskar är nöjda med det vi har och klagar inte. :)
Känns riktigt relevant för min del då jag om två år tar civilingenjörsexamen. Ifall man kan höja sin startlön med någon tusenlapp så har man ju tjänat in några års löneutveckling...
SvaraRaderaDet här blir det att läsa mer om!