Det högre ränteläget börjar nu kännas i svenskarnas plånböcker. Men många väljer att istället för att minska sin konsumtion dra ned på sitt sparande.
Det syns tydligt i statistiken. Nysparandet i fonder minskade med 36 procent under första kvartalet i år, enligt SCB. Fondandelar såldes för 4,7 miljarder kronor mer än vad som köpts. 3,5 miljarder av det som sålts stod aktiefonder för.
Trenden fortsatte i maj månad. Antalet fondbyten minskade under månaden med 4 procent hos Avanza Bank. Orsaken är, enligt Avanzas sparekonom Claes Hemberg, oro för stigande priser på bostäder, energi och räntor.
Mest köpta fonder i maj hos Avanza Sverigefonder
Företagsobligationsfonder
Läkemedelsfonder
Räntefonder
Realräntefonder
Mest sålda fonder i maj hos Avanza Rysslandsfonder
Östeuropafonder
Råvarufonder
Hedgefonder
Latinamerikafonder
Källa: Avanza Bank
Den här sidan uppdateras inte längre.
Följ denna länk så kommer du till den nya sidan
måndag 30 maj 2011
tisdag 24 maj 2011
Mindre pengar till husköp
Höga huspriser och stigande bolåneräntor gör att hushållens köpkraft i samband med småhusköp sjunker.
"De höga huspriserna, i kombination med de stigande bolåneräntorna, gör det allt svårare för hushållen att få råd med boendet", säger Cecilia Hermansson, Swedbanks chefekonom, och tillägger att detta kan komma att leda till en mer dämpad utveckling på fastighetsmarknaden samt även i bil- och detaljhandeln.
Medianpriset för småhus i riket uppgår till 1,82 miljoner kronor. Den sammanvägda bolåneräntan steg från 3,1 till 3,8 procent. Den årliga förvärvsinkomsten före skatt för ett hushåll bestående av två vuxna där minst en arbetar beräknas till 598.750 kronor före skatt.
"De höga huspriserna, i kombination med de stigande bolåneräntorna, gör det allt svårare för hushållen att få råd med boendet", säger Cecilia Hermansson, Swedbanks chefekonom, och tillägger att detta kan komma att leda till en mer dämpad utveckling på fastighetsmarknaden samt även i bil- och detaljhandeln.
Medianpriset för småhus i riket uppgår till 1,82 miljoner kronor. Den sammanvägda bolåneräntan steg från 3,1 till 3,8 procent. Den årliga förvärvsinkomsten före skatt för ett hushåll bestående av två vuxna där minst en arbetar beräknas till 598.750 kronor före skatt.
måndag 23 maj 2011
Svensken inte intresserad av pensionspengar?
Fyra av tio intresserar sig för vad som står i det årliga beskedet om deras framtida pension.
51 procent är ointresserade och 10 procent vet inte.
Det svaga intresset har de senaste åren varit ett ständigt återkommande bekymmer för stat och pensionsförvaltare som vill att vi ska göra medvetna val inför pensionen.
Varje år under våren får svensken två kuvert med information om kommande pension, ett orange som handlar om den allmänna pensionen och ett rött med uppgifter om tjänstepensionen
Ett gott råd, Svensson:
Bli mera aktiv i ditt sparande - det handlar i allra högsta grad om din framtid!
Börja tänk - följ denna länk!
fredag 20 maj 2011
Så fungerar det nya sparkontot egentligen
För de flesta är den nya sparformen, investeringssparkontot, ISK, bättre än sparande i vanlig depå. Den passar utmärkt för både passiva och aktiva sparare. Den är inte så krånglig som påstås och banken sköter det mesta. Och nej - det sker ingen dubbelbeskattning för vanliga fondsparare.
Den nya sparformen som allmänt kallas investeringssparkonto och som brukar förkortas, ISK, har kommit ett steg närmre att bli verklighet. I mitten av maj lämnades regeringens förslag över till lagrådet, och om allt går enligt plan lanseras den till årsskiftet.
ISK är bara öppet för privatpersoner och man kan investera i de flesta noterade finansiella instrument som handlas på en reglerad marknad. Det betyder bland annat aktier, fonder, noterade obligationer, börshandlade certifikat och derivat. Man kan även ha kontanter och valutor. Det står dock uttryckligen att onoterade aktier inte är tillåtet. Innehaven är personliga, vilket betyder att spararna kan utöva sin rösträtt på bolagsstämmor.
ISK kommer att erbjudas av banker och värdepappersbolag. Därmed kommer försäkringsbolagen stå utanför. Det finns ingen gräns för vilken kostnad bolagen som erbjuder ISK kan belägga sparformen med. Regeringen hoppas och tror att avgifterna kommer vara mycket låga.
Spararen kommer att kunna sätta in likvida medel på kontot, men även föra över befintliga innehav. Men man kan inte föra över obeskattade vinster utan att först skatta av dem med traditionell reavinstskatt, det som nu kallas kapitalvinstskatt.
Den stora skillnaden mellan ISK och vanligt sparande är att en schablonskatt på hela kapitalet ersätter reavinstskatten. Spararna kommer inte att behöva tänka på att redovisa enskilda affärer och betalar inte skatt på vinsterna. Förluster är inte heller avdragsgilla. På så sätt är ISK mycket likt en kapitalförsäkring.
Beräkningarna för att få fram schablonskatten sägs vara bökiga, men så jobbigt är det inte. Det är inte heller något som de enskilda spararna behöver hålla reda på, utan det är banken eller värdepappersbolaget som kommer göra dem.
Beräkningarna görs i en trestegsraket där steg ett görs kvartalsvis för att få fram kapitalunderlaget. Man tar marknadsvärdet på tillgångarna vid början av varje kvartal. I början av april tar man alltså värdet den första januari. Sedan lägger man till de insättningar som gjorts på kontot under kvartalet, januari till mars. Värdetillväxten under det aktuella kvartalet påverkar alltså inte skatten.
Summan av det ingående värdet för kvartalet och insättningarna delas sedan med fyra för att få det kvartalets andel av kapitalunderlaget. Summan av de fyra kvartalens kapitalunderlag utgör det totala kapitalunderlaget.
För vanliga fondsparare blir det således ingen dubbelbeskattning som vi ibland har läst om i media. ISK är också bra för aktiva sparare som köper och säljer fonder och värdepapper för det kapital som de har på sitt ISK-konto.
Däremot kommer de som ofta tar ut och sätter in pengar ur sitt ISK-konto att drabbas, då varje insättning ingår i det kvartalets kapitalunderlag. Anledningen till denna manöver är att finansdepartementet vill omöjliggöra att klipska sparare tömmer sitt konto inför en ny mätperiod för att undvika skatt. Det kan också komma att slå extra hårt mot de som använder belåning, då varje affär som sker med belåning kan komma att klassas som en insättning av de lånade pengarna.
Tillbaka till schablonskatten. Steg två i raketen är att räkna ut schablonintäkten. Det är den som ligger till grund för skatten i steg tre. Schablonintäkten erhålls genom att multiplicera det totala kapitalunderlaget med en räntefaktor. Den består av två delar, dels statslåneräntan den sista november året före, dels 0,75 procentenheter. Idag ligger statslåneräntan på 3 procent, vilket skulle innebära en total räntefaktor på 3,75 procent.
I steg tre tas schablonintäkten upp som inkomst av kapital i självdeklarationen och beskattas med 30 procent som andra kapitalintäkter. En fördel med ISK är att schablonskatten kan dras av mot andra kapitalförluster och räntekostnader.
Ett enkelt räkneexempel på ett helt år: Spararen har 100 000 kronor. Schablonintäkten blir 3 750 kronor (3,75 procent), skatten blir 30 procent på schablonintäkten, det vill säga 1 125 kronor. Om inga avdrag eller kvittningar görs motsvarar det en skatt på sparbeloppet på drygt 1,1 procent.
Men den viktigaste frågan är självklart om ISK är en bra sparform jämfört med det traditionella sättet med 30-procentig reavinstskatt, respektive kapitalförsäkring. Svaret är ja. Förutsatt att man lyckas få en årlig avkastning på minst 3,5 procent kommer ISK (utan hänsyn till eventuella avgifter hos bankerna) ge mer pengar i plånboken jämfört med det traditionella sparsättet. Jämfört med kapitalförsäkring är det mer eller mindre lika.
Och det var väl det som var meningen från regeringens sida, att uppmuntra långsiktigt sparande och likställa ISK med kapitalförsäkring.
Källa: placera.nu
tisdag 17 maj 2011
Höjd boränta oroar 6 av 10 svenskar
Sex av tio svenskar uppger att de kan få stora eller mycket stora problem om bokostnaderna stiger med 50 procent inom tre år, enligt en undersökning från Demoskop. 1 000 personer deltog i enkäten som beställts av SEB.
När samma fråga ställdes för ett år sedan svarade ungefär hälften att de kan få stora eller mycket stora problem om boräntorna höjs.
Enligt undersökningen är kvinnor mer oroliga än män för att de inte ska klara av boendekostnaden.
måndag 2 maj 2011
Snillet Ohly vill sänka Sverige
Vänsterpartiet har offentliggjort sin budgetmotion. Så här lyder de viktigaste (och mest korkade) punkterna:
Go'natt!
- Höja såväl golv som tak i a-kassan
- På sikt slopa jobbskatteavdraget
- Ersätta RUT-avdraget med 15.000 platser i barmomsorgen på obekväm arbetstid
- Riva upp den fria etableringsrätten
- Införa obligatoriska bostadsförmedlingar
Go'natt!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)