Högre Inkomst Nu har flyttat
Den här sidan uppdateras inte längre.
Följ denna länk så kommer du till den nya sidan

tisdag 19 april 2011

Skatteverket kollar Tradera och Blocket

Drar du in stora summor på Blocket eller Tradera
ska det beskattas som näringsverksamhet.
Du glömmer väl inte bort att större försäljningar av konst, antikviteter och prylar är skattepliktiga även när du gör affärer på nätet?

På sajter som Tradera, Lauritz.com och Bukowskis Market har näthandeln med konst och antikviteter exploderat. Det här håller Skatteverket koll på i ett särskilt internetprojekt.

”Här ingår också Blocket. Vi kan till exempel titta på större försäljningssummor, men också på dem som gör många, kanske tusentals försäljningar. Då ska det beskattas som näringsverksamhet, på samma sätt som om man driver en second hand-butik”, säger Lars Bengtsson, expert vid Skatteverket i Simrishamn.

Skattereglerna är ganska enkla vid försäljning av lösöre, som exempelvis konst och antikviteter. Som anskaffningskostnad ska man antingen ta den faktiska kostnaden eller 25 procent av försäljningssumman minus försäljningskostnader. Dessutom får man alltid göra ett grundavdrag på 50.000 per år för försäljningar av lösöre.

Det innebär att man varje år kan göra en skattefri vinst på 66.600 kronor. Därutöver är skatten 30 procent. Affärerna deklareras på blankett K9.

tisdag 12 april 2011

Tjäna pengar på ditt skrot

Skrothandlarna omsätter miljarder på att återvinna dina sopor. De senaste dagarna har toppnoteringar nåtts på bland annat silver och guld. Och du kan själv tjäna en hacka genom att sälja dina gamla kastruller.

Så mycket får du för ditt skrot och dina metaller:

Ädelmetaller
Guld: 295.086 kronor/kilot
Silver: 8.391 kronor/kilot
Platina: 363.359 kronor/kilot

Basmetaller
Koppar 47 kronor/kilot
Järn 1,3 kronor/kilot
Aluminium 15 kronor/kilot
Stål 60 kronor kilot
Rostfritt stål 120 kronor/kilot

Exempel på vad du kan sälja och vad du får betalt:
Bilbatteri: 3 kr kilot
Kastruller: 5 kr kilot
Installationskabel: 15 kr kilot
Patronhylsor: 35 kr kilot
Aluminiumburkar: 15 kr kilot

onsdag 6 april 2011

Utnyttja spelbolagens erbjudanden

Om man vill tjäna eller spara pengar, så är spel och dobbel kanske inte det första man tänker på.
Men det finns faktiskt guldkorn även på denna marknad. Många spelbolag erbjuder med jämna mellanrum 100% insättningsbonus, d.v.s. sätt in 50 dollar och få 100 dollar att spela för. Inget dåligt erbjudande! I längden är man naturligtvis alltid i underläge mot ett spelbolag, men det gäller att försöka få över oddsen på sin sida.

Ett annat - ännu bättre - erbjudande, som många av de större spelbolagen brukar locka med är att man får insatsen tillbaka om man förlorar. Låter det för bra för att vara sant? Det är det faktiskt inte. Om man exempelvis väljer att satsa 100 kr på hemmaseger för Arsenal mot Liverpool och det spricker, så får du insatsen tillbaka. Skulle Arsenal lyckas vinna får du naturligtvis behålla både insatsen + din vinst. Med andra ord finns det inget att förlora!

Se till att utnyttja spelbolagens lockerbjudanden och däremellan: Låt bli att spela!

måndag 4 april 2011

Höj din lön

Höj din lön med 6 enkla steg.

Steg 1: Förbered dig noga.
Tänk igenom vad du har lärt dig under året, vilka projekt du har lyckats med, om du har fått utökat ansvar och så vidare.

Steg 2: Sätt agendan.
När du och chefen ses måste du vara aktiv från början. Det handlar inte om att köra över chefen som en bulldozer, men om att med hjälp av dina förberedelser vara med och styra samtalet.

Steg 3: Ha koll på vad som belönas.
Om företaget framför allt vill ha ekonomiska resultat, nya uppdragsgivare eller kanske höja kompetensen bland de anställda så måste du veta det. Därefter måste du ha egna konkreta exempel som du kan ta upp. Om du får chefen att hålla med om att du har uppnått det som belönas är mycket vunnet.

Steg 4: Ta i.
Var klar över vilken lön du har tänkt dig, men ta i lite till när chefen frågar. Då kan ni sedan förhandla ned till din tänkta lön. Det ska bli en vinna-vinna-lösning där både du och chefen kan känna er nöjda. Ibland lyckas det inte, var då också klar över vilken lägstalön du kan tänka dig. Om du inte ens uppnår den kanske chefen inte ser din kompetens?
Om diskussionen börjar handla om vad alla andra får måste du styra tillbaka den till det ni nu ska diskutera – alltså din lön. Det är din kompetens och dina skäl som ska styra, inte dina medarbetares.

Steg 5: Skaffa förhandlingsmån.
Fundera över vad du har att förhandla om, utöver lönen. Vill du gärna ha mer semester, utbildningspengar, barnvaktshjälp? Då har du fler alternativ att förhandla om.

Steg 6: Underskatta dig inte.
Du genererar ett värde för företaget. Det kostar. Underskatta dig inte utan kom ihåg att du ska ha lön för dina insatser.

Källa: Chef.se
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...